Puszysty sernik toffi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mięciutki i lekki jak chmurka.

Składniki:

  • Ciasto: 24 dag mąki
    ● 10 dag masła
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● szczypta soli
    ● 2 żółtka
    Masa:
    ● 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
    ● 7,5 dag masła
    ● 3 jajka
    ● budyń śmietankowy
    ● 30 dag masy krówkowej o smaku ajerkoniaku
    Do dekoracji:
    ● mielone migdały lub orzechy włoskie
    ● ok. 10 dag masy krówkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Toffi

Puszysty sernik toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, sól, cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut. Dno i boki tortownicy (śr. 21 cm) wykładany pergaminem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno tortownicy. Nakłuwamy i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C, aż ciasto się przyrumieni. Studzimy, nie wyciągając z formy.
  • 2. Masa: masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy masę krówkową i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jajka i twaróg, dalej miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy budyń i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok. godziny
    w temperaturze 180 °C, do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Wierzch sernika smarujemy masą krówkową, posypujemy mielonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować