Ciasto: 24 dag mąki
● 10 dag masła
● 4 łyżki cukru pudru
● szczypta soli
● 2 żółtka
Masa:
● 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
● 7,5 dag masła
● 3 jajka
● budyń śmietankowy
● 30 dag masy krówkowej o smaku ajerkoniaku
Do dekoracji:
● mielone migdały lub orzechy włoskie
● ok. 10 dag masy krówkowej
Puszysty sernik toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, sól, cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut. Dno i boki tortownicy (śr. 21 cm) wykładany pergaminem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno tortownicy. Nakłuwamy i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C, aż ciasto się przyrumieni. Studzimy, nie wyciągając z formy.
2.Masa: masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy masę krówkową i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jajka i twaróg, dalej miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy budyń i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok. godziny
w temperaturze 180 °C, do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze