Puszysty sernik

  • wyświetlono: 2962 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny, delikatny i puszysty sernik.

zzewa

Składniki


500 g półtłustego twarogu ( mielonego )
400 g jogurtu greckiego
5 jajek
2/3 szk cukru
2 budynie śmietankowe

3 białka
3 łyżki przyprawy ( do kawy pomarańczowo cytrynowa )
4 łyżki cukru

150 g herbatników ( petitki )

Sposób przygotowania przepisu:

Puszysty sernik

  • 1. Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno dwoma warstwami herbatników.
    W misce utrzeć żółtka z 1/2 cukru, dodać budyń, twaróg oraz jogurt i wymieszać.
    Białka ubić a gdy będą prawie ubite dodawać resztę cukru i ubijać nadal.
    Gdy piana jest ubita dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na ciastka i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec sernik 80 minut.
  • 2. Potem ubić kolejne białka z cukrem i przyprawą.
    Wyjąc szybko ale delikatnie blachę z piekarnika i wyłożyć pianę.
    Ponownie blaszkę wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 15 minut lub do ścięcia piany.
    Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciejogurt greckiciastana każda okazjęserniki

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik puszysty

Dodane przez: MarysiaFurgoł

Sernik puszysty

Sernik jest mokry i puszysty, doskonały...

Puszysty sernik śmietankowy

Dodane przez: Muchowa

Puszysty Sernik Śmietankowy

Sernik zna każdy, to jedno z tradycyjnych...

image-12xg17b

Dodane przez: Monia1991

Puszysty sernik z karmelem

Sernik którego każdy kawałek rozpływa...

SERNIK Z PUSZYSTĄ CYTRYNKA

Dodane przez: Słodycz na ustach

SERNIK Z PUSZYSTĄ CYTRYNKĄ

Połączenie pysznego sernika z...

sernik na bitej smietanie

Dodane przez: lucyna19

Puszysty sernik na bitej śmietanie

Według mnie to najlepszy sernik...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Puszysty sernik pod galaretką

Bardzo smaczne ciasto, spód to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE