Puszysta drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko pogrzać.Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę śmietany i 2 łyżki mąki (z całej odmierzonej porcji mąki). Wymieszać i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Masło roztopić, lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dać wyrośnięty zaczyn, dodać żółtka, aromat śmietankowy i wyrabiać. Dodać rodzynki i pod
koniec wyrabiania masło.
Ciasto jest dobrze wyrobione jak odstaje od miski i ręki.
2.Formę (32 x 9cm mierząc dno formy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto równo ułożyć w formie, dać do wyrośnięcia do piekarnika i nastawić temp. do 40st.C.
Gdy ciasto wyrośnie, można go po wierzchu posypać
kruszonką, lub posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu, pozostawić jeszcze ciasto 15 minut w piekarniku.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika wyłożyć z formy i odwrócić na bok do ostudzenia.
Porady
Ciasto początkowo piekłam na środkowym poziomie piekarnika, a potem ponieważ bardzo wyrosło,
przełożyłam go na dolny poziom.
Komentarze