PUSZYSTA DROŻDŻÓWKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ciasto w sam raz do porannej kawy. Jest bardzo pulchne i nie za słodkie.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki tortowej
    - 3 żółtka
    - 3 dkg drożdży
    - 1 szklanka mleka
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany
    - 1/3 szklanki cukru
    - 5 dkg masła
    - śmietankowy aromat do ciast
    - szczypta proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - garść rodzynek obsypanych mąką
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pieczeń

Puszysta drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko pogrzać.Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę śmietany i 2 łyżki mąki (z całej odmierzonej porcji mąki). Wymieszać i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
    Masło roztopić, lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dać wyrośnięty zaczyn, dodać żółtka, aromat śmietankowy i wyrabiać. Dodać rodzynki i pod
    koniec wyrabiania masło.
    Ciasto jest dobrze wyrobione jak odstaje od miski i ręki.
  • 2. Formę (32 x 9cm mierząc dno formy) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto równo ułożyć w formie, dać do wyrośnięcia do piekarnika i nastawić temp. do 40st.C.
    Gdy ciasto wyrośnie, można go po wierzchu posypać
    kruszonką, lub posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut, do suchego patyczka.
    Po upieczeniu, pozostawić jeszcze ciasto 15 minut w piekarniku.
    Ciasto po wyjęciu z piekarnika wyłożyć z formy i odwrócić na bok do ostudzenia.

Porady

Ciasto początkowo piekłam na środkowym poziomie piekarnika, a potem ponieważ bardzo wyrosło, przełożyłam go na dolny poziom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować