galaretka kolorowa
Składniki na wino:
1 kg ryżu,
3 kg cukru,
7 l wody,
10 rodzynków (może być więcej),
2 cytryny,
8 ziarenek angielskiego ziela,
2 gałki muszkatołowe,
szczypta tymianku,
8 dag drożdż
1.Do 10l butli wsypać uprzednio wypłukany i osaczony ryż. Zagotować wodę z cukrem. Częścią syropu zalać drożdże.
2. Do butli wrzucić pokrojone cytryny, gałki muszkatołowe (uprzednio zetrzeć), rodzynki, angielskie ziele, wlać syrop i drożdże, dodać zioła.
3.Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do fermentacji na 6-7 tygodni (w temperaturze około 25°C). Następnie ściągnąć wino do drugiej wyparzonej butli i odstawić do cichej fermentacji na około 4 tygodnie. Po tym okresie dokonujemy drugiego obciągu, ale tym razem już do butelek z ciemnego szkła. Uwaga! Fermentującego (pracującego) wina nie można przeziębić.
4.Przystroić cytryną.
Porady
Wino przygotuj miesiąc wcześniej by przygotować drinka.
Można dodać zamiast cytryny do ozdoby oliwki lub wiśnie.
Komentarze