Wszystkie składniki zagnieść palcami. Uformować kulę i schować owinięte w folię aluminiową do lodówki na godzinę.
2.Przygotowanie dwóch warstw nadzienia dyniowego
Mus z dyni można przygotować dzień wcześniej: piec miąższ z dyni w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po wystygnięciu zmiksować na papkę.
W jednej misce wymieszać mleko skondensowane z jajkami, tak by jajka dobrze się wymieszały.
W drugiej misce zmiksować serek ze skórką pomarańczy i z 1/4 masy jajeczno-mlecznej (patrz nr 1) tak by nie było grudek.
Do pozostałej masy mleczno-jajecznej dodać przyprawę piernikową, cynamon, sok z pomarańczy i mus z dyni. Wymieszać widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piekłam w 160 stopniach z termoobiegiem.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Tortownicę o 23-cm średnicy spsikać sprayem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Wyłożyć spód tortownicy i boki na wysokość 3 cm ciastem.
Na spód wlać masę dyniową.
Na masę dyniową polewać łyżką, ale bardzo delikatnie, masę serową.
Wystające boki ciasta przykryć małymi kawałeczkami folii aluminiowej.
Piec przez godzinę.
3.Przygotowanie masy dżemowej
W rondelku zagotować dżem z sokiem pomarańczowym. Dżem stanie się płynny.
Upieczone i lekko przestygnięte ciasto polać polewą dżemową.
Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej dwie godziny.
4.Przygotowanie bitej śmietany i karmelu
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Można dodać śmietan fix, albo nawet łyżeczkę rozpuszczonej we wrzątku żelatyny.
Udekorować śmietaną dopiero przed podaniem.
Polać gotową polewą toffee lub domowego wykonania.
Smacznego!
Komentarze