Pumpkin pie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jedno z moich ulubionych ciast. Aż 5 warstw słodyczy. W Stanach Zjednoczonych to podstawowy deser podczas Święta Dziękczynienia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA SPóD:
    - masło orzechowe: 25 gramów
    - margaryna: 40 gramów
    - masło: 80 dekagramów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - zimna woda: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    SKłADNIKI NA DYNIOWE NADZIENIE:
    - mus z dyni: 400 gramów
    - mleko skondensowane słodzone: 430 gramów
    - ser Philadelphia: 125 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - skórka otarta z pomarańczy: 1 sztuka
    - przyprawa piernikowa: 1 łyżeczka
    - cynamon mielony: 0.67 łyżeczki
    - sok z pomarańczy: 4 łyżki
    SKłADNIKI NA WARSTWę DżEMOWą:
    - dżem pomarańczowy: 240 gramów
    - sok z pomarańczy: 5 łyżek
    SKłADNIKI NA WIERZCH:
    - śmietana 30%: 200 mililitrów
    - polewa toffee: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pumpkin pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kruchego spodu

    Wszystkie składniki zagnieść palcami. Uformować kulę i schować owinięte w folię aluminiową do lodówki na godzinę.
  • 2. Przygotowanie dwóch warstw nadzienia dyniowego


    Mus z dyni można przygotować dzień wcześniej: piec miąższ z dyni w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po wystygnięciu zmiksować na papkę.
    W jednej misce wymieszać mleko skondensowane z jajkami, tak by jajka dobrze się wymieszały.
    W drugiej misce zmiksować serek ze skórką pomarańczy i z 1/4 masy jajeczno-mlecznej (patrz nr 1) tak by nie było grudek.
    Do pozostałej masy mleczno-jajecznej dodać przyprawę piernikową, cynamon, sok z pomarańczy i mus z dyni. Wymieszać widelcem.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piekłam w 160 stopniach z termoobiegiem.
    Wyjąć ciasto z lodówki.
    Tortownicę o 23-cm średnicy spsikać sprayem do pieczenia lub wysmarować masłem.
    Wyłożyć spód tortownicy i boki na wysokość 3 cm ciastem.
    Na spód wlać masę dyniową.
    Na masę dyniową polewać łyżką, ale bardzo delikatnie, masę serową.
    Wystające boki ciasta przykryć małymi kawałeczkami folii aluminiowej.
    Piec przez godzinę.
  • 3. Przygotowanie masy dżemowej

    W rondelku zagotować dżem z sokiem pomarańczowym. Dżem stanie się płynny.
    Upieczone i lekko przestygnięte ciasto polać polewą dżemową.
    Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej dwie godziny.
  • Pumpkin pie 4. Przygotowanie bitej śmietany i karmelu

    Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Można dodać śmietan fix, albo nawet łyżeczkę rozpuszczonej we wrzątku żelatyny.
    Udekorować śmietaną dopiero przed podaniem.
    Polać gotową polewą toffee lub domowego wykonania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować