Pumpkin pie tarta dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto zagniatamy szybko ciasto. Formujemy je w kule, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty (średnica 23 cm), przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy papier i ciasto dopiekamy jeszcze 5 minut.
Wszystkie składniki na nadzienie, mieszamy ze sobą, krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Jeśli będziemy robić to zbyt długo - ciasto się napowietrzy i popęka w czasie pieczenia.
Gotowe nadzienie wylewamy na podpieczony spód.
Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut - aż nadzienie będzie ścięte. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku. Dajemy mu około 2-3 godzin na odetchnięcie.
Gotowe ciasto można przyozdobić bitą śmietaną. Swoje posypałam jeszcze cukrem z ziarnami wanilii.
Komentarze