Pumpkin pie tarta dyniowa

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Mocno korzenna, dyniowa tarta, idealna na leniwe, chłodne wieczory.

  • 6 godz.

Składniki:

  • (ciasto)
    * 150 g zimnego masła
    * 1 żółtko
    * 1 jajko
    * 30 g drobnego cukru
    * 240 g mąki pszennej
    * szczypta soli

    (nadzienie dyniowe)
    * 400 g puree dyniowego
    * 150 g mleka skondensowanego
    * 3 średniej wielkości jajka
    * 3/4 szklanki brązowego cukru
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    * 1/4 łyżeczki soli
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego
    * łyżka soku z cytryny
    * łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Pumpkin pie tarta dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagniatamy szybko ciasto. Formujemy je w kule, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

    Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty (średnica 23 cm), przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy papier i ciasto dopiekamy jeszcze 5 minut.

    Wszystkie składniki na nadzienie, mieszamy ze sobą, krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Jeśli będziemy robić to zbyt długo - ciasto się napowietrzy i popęka w czasie pieczenia.

    Gotowe nadzienie wylewamy na podpieczony spód.

    Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut - aż nadzienie będzie ścięte. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku. Dajemy mu około 2-3 godzin na odetchnięcie.

    Gotowe ciasto można przyozdobić bitą śmietaną. Swoje posypałam jeszcze cukrem z ziarnami wanilii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować