Ciasto dyniowe - pumpkin pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1h do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić natłuszczoną formę do tarty. Piec 20 - 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180° C.
2.W garnku zagotować wodę, włożyć dynię pokrojoną dużą kostkę i dusić pod przykryciem 15 - 20 min, do uzyskania tak zwanej papki. Wystudzić, wrazie potrzeby przetrzeć przez sito.
3.Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać przyprawy i wymieszać. Masło roztopić, ostudzić i wymieszać z jajkami. Połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wymieszać z dynią i dodać do masy jajecznej. Całość wyłożyć na podpieczony spód, który może być jeszcze gorący. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 20 minut.
4.Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na 2 h do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i udekorować deser.
Komentarze