Ciasto dyniowe - pumpkin pie

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Dynia, imbir i cynamon to trio idealne na jesień. Ciasto pochodzi z jednej z mojej ulubionej książki kucharskiej.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    15 dag cukru
    2 ugotowane żółtka
    1 surowe żółtko
    skórka z 1 cytryny
    szczypta soli
    margaryna do wysmarowania formy
    Krem:
    75 dag miąższu z dyni
    1/2 szkl. wody
    4 żółtka
    10 dag curu
    duża szczypta cynamonu
    szypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka imbbiru
    6 dag masła
    szczypta soli
    4 białka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 ml śmietany 30 %
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dyniowe - pumpkin pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1h do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić natłuszczoną formę do tarty. Piec 20 - 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180° C.
  • 2. W garnku zagotować wodę, włożyć dynię pokrojoną dużą kostkę i dusić pod przykryciem 15 - 20 min, do uzyskania tak zwanej papki. Wystudzić, wrazie potrzeby przetrzeć przez sito.
  • 3. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać przyprawy i wymieszać. Masło roztopić, ostudzić i wymieszać z jajkami. Połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wymieszać z dynią i dodać do masy jajecznej. Całość wyłożyć na podpieczony spód, który może być jeszcze gorący. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 20 minut.
  • 4. Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na 2 h do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i udekorować deser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować