Przepis znalazłam w książce Anne Sheasby „The big book of bread”. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb jest pyszny, najlepszy dla osób, które walczą z nadwagą.
Składniki:
28 dag mąki żytniej
17,5 dag mąki chlebowej razowej
11,5 dag mąki chlebowej pszennej
1,5 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
łyżka ciemnego brązowego cukru
8,5 dag melasy
łyżka oleju słonecznikowego
350 ml ciepłej wody
otręby do keksówki
1.W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy.
W środku robimy dołek, wlewamy melasę, olej, wodę i wyrabiamy na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie
i elastyczne. Przykrywamy, zostawiamy w cieple, aż podwoi objętość
(ok. godziny).
2.Ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół. 2 małe keksówki (9 x 18 cm) natłuszczamy, posypujemy otrębami. Ciasto formujemy w bochenek wielkości foremki.
3.Chlebki przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Pieczemy w temp. 200 °C ok. 30 minut, aż będą brązowe i postukane od dołu wydadzą głuchy odgłos. Chleb najlepiej
kroić po upływie doby.
Komentarze