Pumpernikiel

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis znalazłam w książce Anne Sheasby „The big book of bread”. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb jest pyszny, najlepszy dla osób, które walczą z nadwagą.

Składniki:

  • 28 dag mąki żytniej
    17,5 dag mąki chlebowej razowej
    11,5 dag mąki chlebowej pszennej
    1,5 łyżeczki soli
    7 g suchych drożdży
    łyżka ciemnego brązowego cukru
    8,5 dag melasy
    łyżka oleju słonecznikowego
    350 ml ciepłej wody
    otręby do keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pumpernikiel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy.
    W środku robimy dołek, wlewamy melasę, olej, wodę i wyrabiamy na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie
    i elastyczne. Przykrywamy, zostawiamy w cieple, aż podwoi objętość
    (ok. godziny).
  • 2. Ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół. 2 małe keksówki (9 x 18 cm) natłuszczamy, posypujemy otrębami. Ciasto formujemy w bochenek wielkości foremki.
  • 3. Chlebki przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Pieczemy w temp. 200 °C ok. 30 minut, aż będą brązowe i postukane od dołu wydadzą głuchy odgłos. Chleb najlepiej
    kroić po upływie doby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować