Pumpernikiel

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis znalazłam w książce Anne Sheasby „The big book of bread”. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb jest pyszny, najlepszy dla osób, które walczą z nadwagą.

Składniki:

  • 28 dag mąki żytniej
    17,5 dag mąki chlebowej razowej
    11,5 dag mąki chlebowej pszennej
    1,5 łyżeczki soli
    7 g suchych drożdży
    łyżka ciemnego brązowego cukru
    8,5 dag melasy
    łyżka oleju słonecznikowego
    350 ml ciepłej wody
    otręby do keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pumpernikiel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy.
    W środku robimy dołek, wlewamy melasę, olej, wodę i wyrabiamy na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie
    i elastyczne. Przykrywamy, zostawiamy w cieple, aż podwoi objętość
    (ok. godziny).
  • 2. Ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół. 2 małe keksówki (9 x 18 cm) natłuszczamy, posypujemy otrębami. Ciasto formujemy w bochenek wielkości foremki.
  • 3. Chlebki przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Pieczemy w temp. 200 °C ok. 30 minut, aż będą brązowe i postukane od dołu wydadzą głuchy odgłos. Chleb najlepiej
    kroić po upływie doby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować