Pulpety z piekarnika z nadzieniem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy w niedużej ilości gorącego mleka i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso przyprawiamy pieprzem ,solą, ostrą papryką, odrobiną bazyli, oregano i lubczyku, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Odstawiamy do lodówki. Mięso mieszamy z namoczona bułką i dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko, wszystko dokładnie mieszamy.
2.Pomidory z puszki miksujemy za pomocą blendera, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 min.
3.Farsz: Na oleju podsmażamy chwilkę pokrojoną cebulę i pora. Wrzucamy pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę, chwilę dusimy (ok. 5 min). Dodajemy ryż i zalewamy 1 szklanką rosołu. Gdy ryż wchłonie rosół a będzie jeszcze twardy to dolewamy resztę. Dusimy na małym ogniu aż ryż całkowicie wchłonie rosół(ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy starty żółty ser i mieszamy dokładnie.
4.Z mięsa formujemy pulpety (placki) dodając do środka farsz. Gotowe placki układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na 10 min aby się podpiekły (nie rozwalą się gdy zalejemy je sosem), następnie zalewamy powstałym sosem i pieczemy w temperaturze 170 °C. przez 20 min. Na koniec posypujemy startym serem i zostawiamy w wyłączonym piekarniki aby ser ładnie nam się rozpuścił. Smacznego!
Porady
Zamiast pomidorów z puszki możemy wykorzystać świeże. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Doprawiamy do smaku i miksujemy za pomocą blendera.
Komentarze