Pulpety z piekarnika z nadzieniem ryżowym

5 (1 ocen)

Lubię przyrządzić coś nowego. Staram się aby moje obiady nie były monotonne.

Składniki:

  • Składniki: (2 duże placki)
    • 30-40 dag mięsa mielonego,
    • ½ suchej bułki,
    • ½ szklanki mleka,
    • 1 jajko,
    • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
    • puszka pomidorów,
    • 2łyżki startego żółtego sera,
    • ok. 1,5 szklanki rosołu (np. z poprzedniego obiadu, może być bulion z kostki),
    • ząbek czosnku,
    • sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, lubczyk,
    Farsz:
    • 10 dag ryżu,
    • 3-4 pieczarki,
    • kawałek czerwonej papryki,
    • ¼ cebuki,
    • kawałek pora,
    • 2 łyżki startego żółtego sera,
    • sól, pieprz, ostra papryka,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z piekarnika z nadzieniem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w niedużej ilości gorącego mleka i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso przyprawiamy pieprzem ,solą, ostrą papryką, odrobiną bazyli, oregano i lubczyku, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Odstawiamy do lodówki. Mięso mieszamy z namoczona bułką i dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2. Pomidory z puszki miksujemy za pomocą blendera, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 min.
  • 3. Farsz: Na oleju podsmażamy chwilkę pokrojoną cebulę i pora. Wrzucamy pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę, chwilę dusimy (ok. 5 min). Dodajemy ryż i zalewamy 1 szklanką rosołu. Gdy ryż wchłonie rosół a będzie jeszcze twardy to dolewamy resztę. Dusimy na małym ogniu aż ryż całkowicie wchłonie rosół(ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy starty żółty ser i mieszamy dokładnie.
  • 4. Z mięsa formujemy pulpety (placki) dodając do środka farsz. Gotowe placki układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na 10 min aby się podpiekły (nie rozwalą się gdy zalejemy je sosem), następnie zalewamy powstałym sosem i pieczemy w temperaturze 170 °C. przez 20 min. Na koniec posypujemy startym serem i zostawiamy w wyłączonym piekarniki aby ser ładnie nam się rozpuścił. Smacznego!

Porady

Zamiast pomidorów z puszki możemy wykorzystać świeże. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Doprawiamy do smaku i miksujemy za pomocą blendera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować