Tuszka z ryżowym nadzieniem

0 (0 ocen)

Tak podany kurczak podbije serca domowników! Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne, Ryżowy farsz idealnie dopełnia całość!

Składniki:

  • Składniki
    • Świeży kurczak (waga około 1,8 kg),
    • 200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
    • 1 duża marchewka,
    • Około 250g pieczarek,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • pęczek natki pietruszki,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • olej

    Dekoracja:
    • Listki selera,
    • Pomidorki koktajlowe,
    • Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tuszka z ryżowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usuniecie korpusu 1. Kurczaka myjemy i osuszamy.
    Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu. Za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.
    Sprawionego kurczaka rozkładamy. Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą morską, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • gotowy farsz 2. Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu.
    Na oleju rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawiamy i smażymy do momentu jak grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Składniki podlewamy około 1/3 szklanki wody i dusimy, by marchew delikatnie zmiękła. Woda powinna odparować.
    Przygotowane warzywa zdejmujemy z ognia. Dodajemy do nich ryż oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz doprawiamy do smaku.
  • przed pieczeniem 3. Farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa) i dokładnie zszywamy. Związujemy nóżki.
    Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem.
    Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować