Pulpety z jałowcem i cebulką

5 (1 ocen)

  • 30 min

Moje pulpety to takie z rodzaju ,,zapominalskich" - cały czas umykały mi składniki, które zaplanowałam, że do nich dodam.No i takim sposobem obiad robiony w lekko nerwowej atmosferze okazał się pyyyyszny :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki
    3 cebule
    1 duży ząbek czosnku
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka ziaren jałowca
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz, wegeta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sznycle

Pulpety z jałowcem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17785mi 1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z grubymi oczkami, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą, zioła prowansalskie (najlepsze mielone z młynka z dodatkiem przypraw), sól, pieprz i wegetę. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie lepimy z niej pulpeciki (każdego sznycla otaczamy w bułce tartej).
  • image-14qtjhl 2. Na patelni rozgrzewamy olej z rozdrobionymi nasionami jałowca, a następnie smażymy na nim pulpety tak, aby nasiona przywarły do mięsa.
  • 3. Cebulę kroimy na piórka i smażymy na oleju. Do dużego rondla dajemy zarumienione pulpety, zalewamy wodą i gotujemy - początkowo na dużym ogniu (ok 15 minut), a następnie już bez sznycli, a z cebulką ok 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/pulpety-z-jaowcem-i-cebulka.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować