Pulpety z indyka z brokułami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kolory w kuchni! A skoro wiosna za oknem to niech zagości też i na naszych talerzach :) Dzisiaj zapraszam na lekkie pulpety z piersi indyka z zielonymi różyczkami brokuła. Pulpety są smaczne, lekkie i pożywne. Taka warzywna niespodzianka w środku będzie świetnym urozmaiceniem naszego obiadu. Gorąco polecam! :)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g piersi z indyka
    - 1 mały brokuł
    - 1 jajko
    - 2 cebule szalotki
    - bułka (u mnie jaglana)
    - kilka gałązek świeżego tymianku
    - 1 łyżeczka suszonych pomidorów
    - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    - 1 płaska łyżeczka nasion siemienia lnianego
    - sól i pieprz do smaku
    - mąka (do obtaczania)
    - mleko (do namaczania)
    - oliwa z oliwek
    - bulion
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z indyka z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez 2 - 3 minuty w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie. Następnie odcedzamy je i od razu wkładamy do zimnej wody, aby zachowały jędrność i piękny zielony kolor.
  • 2. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Szalotki drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką i namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, świeży tymianek, suszone pomidory, czosnek granulowany, siemię lniane (opcjonalnie), doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wyrabiamy masę.
  • 3. Porcje masy spłaszczamy na dłoni, układamy na niej różyczkę brokuła i formujemy pulpety, które obtaczamy w mące. Uformowane pulpety wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy je około 15 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się ze świeżymi warzywami, ryżem, rozmaitymi kaszami lub purée ziemniaczanym. Idealnie pasuje do nich sos, który możemy przygotować na bazie bulionu, w którym się gotowały. Wystarczy lekko zagęścić go mąką, śmietaną lub sosem pomidorowym. Smak sosu dobierzmy do naszych upodobań smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować