Pulpety z indyka z brokułami

  • wyświetlono: 330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam kolory w kuchni! A skoro wiosna za oknem to niech zagości też i na naszych talerzach :) Dzisiaj zapraszam na lekkie pulpety z piersi indyka z zielonymi różyczkami brokuła. Pulpety są smaczne, lekkie i pożywne. Taka warzywna niespodzianka w środku będzie świetnym urozmaiceniem naszego obiadu. Gorąco polecam! :)

Kasia Futka
  • 5 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

- 400 g piersi z indyka
- 1 mały brokuł
- 1 jajko
- 2 cebule szalotki
- bułka (u mnie jaglana)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka nasion siemienia lnianego
- sól i pieprz do smaku
- mąka (do obtaczania)
- mleko (do namaczania)
- oliwa z oliwek
- bulion

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpety z indyka z brokułami

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez 2 - 3 minuty w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie. Następnie odcedzamy je i od razu wkładamy do zimnej wody, aby zachowały jędrność i piękny zielony kolor.
  • 2. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Szalotki drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką i namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, świeży tymianek, suszone pomidory, czosnek granulowany, siemię lniane (opcjonalnie), doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wyrabiamy masę.
  • 3. Porcje masy spłaszczamy na dłoni, układamy na niej różyczkę brokuła i formujemy pulpety, które obtaczamy w mące. Uformowane pulpety wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy je około 15 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się ze świeżymi warzywami, ryżem, rozmaitymi kaszami lub purée ziemniaczanym. Idealnie pasuje do nich sos, który możemy przygotować na bazie bulionu, w którym się gotowały. Wystarczy lekko zagęścić go mąką, śmietaną lub sosem pomidorowym. Smak sosu dobierzmy do naszych upodobań smakowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pulpety z indyka z brokułami

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Dodane przez: mariwanna

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Delikatne mięso, esencjonalny sos...

image-04j5a86

Dodane przez: teresa-kr

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Proste, smaczne i dietetyczne danie

sos śliwkowy

Dodane przez: Neblina36

Pulpety z indyka w sosie śliwkowym

Czasami warto zjeść danie doskonale...

Lekkie pulpety z indyka w sosie koperkowym

Dodane przez: kamilaryz

Lekkie pulpety z indyka w sosie koperkowym

Mniej kaloryczny zamiennik od tradycyjnych...

Pyszne pieczone pulpety z indyka i mozzarellą

Dodane przez: patunia1987

PIECZONE PULPETY Z INDYKA I MOZZARELLĄ

Pyszne pieczone pulpety nie dość...

roladki z indyka

Dodane przez: Magster

Roladki z piersi indyka z brokułami i serem...

Bardzo smaczne roladki nie tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE