Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym

4.5 (188 ocen)

W tej szybkiej wersji sos ma smak brokułowo-kalafiorowy i całe, duże kawałki tych pysznych warzyw. Pamiętajcie tylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę.

Składniki:


  • Pulpety:
    1 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    4 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

    Sos:
    1 cebula
    1 główka kalafiora
    500g brokuła
    200 ml kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy.
  • 2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy.
  • 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy brokuł, kalafior, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować