PULPECIKI Z PŁATKÓW JAGLANYCH

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wspaniały dodatek lub danie główne

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:

    1 szklanka płatków jaglanych (120g)
    1 mała cebula (65g)
    1 łodyga selera naciowego (40g)
    2 łyżki masła klarowanego (30g)
    1 szklanka wody (250ml)
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka mąki ryżowej (15g)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z płatków jaglanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Z łodygi selera usunąć liście, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i selera umieścić w malakserze. Zmiksować, ale nie na gładka papkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego, dodać cebulę i selera, chwilę podsmażyć (kilkanaście sekund), dodać płatki jaglane, wymieszać. Zmniejszyć ogień pod patelnią do najmniejszego. Na patelnię wlać pół szklanki wody, w pozostałej ilości rozpuścić przecier pomidorowy. Dodać do płatków, całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. Mieszać aż cała masa zacznie robić się zwarta, nie potrwa to długo. Patelnię zestawić z ognia. Na talerzyk lub deskę wysypać mąkę ryżową. Z masy formować małe, zgrabne pulpeciki, które następnie obtoczyć w mące ryżowej. Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła i układać na niej pulpeciki, dusić całość ok. 15 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu przekładając na różne strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować