Pulpeciki z płatków jaglanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Z łodygi selera usunąć liście, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i selera umieścić w malakserze. Zmiksować, ale nie na gładka papkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego, dodać cebulę i selera, chwilę podsmażyć (kilkanaście sekund), dodać płatki jaglane, wymieszać. Zmniejszyć ogień pod patelnią do najmniejszego. Na patelnię wlać pół szklanki wody, w pozostałej ilości rozpuścić przecier pomidorowy. Dodać do płatków, całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. Mieszać aż cała masa zacznie robić się zwarta, nie potrwa to długo. Patelnię zestawić z ognia. Na talerzyk lub deskę wysypać mąkę ryżową. Z masy formować małe, zgrabne pulpeciki, które następnie obtoczyć w mące ryżowej. Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła i układać na niej pulpeciki, dusić całość ok. 15 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu przekładając na różne strony.
Komentarze