Pulpeciki w sosie pomidorowym

5 (141 ocen)

Kurczak po meksykańsku, marokańsku, chińsku... hmmm a może by tak bardziej klasycznie?Tanie i pyszne danie. Najbardziej smakuje mi z ziemniakami i buraczkami lub kiszonym ogórkiem.

Składniki:

  • 500g mielonki indyczej
    1 duże jajko
    3-4 łyżki bułki tartej
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki pieprzu

    1 litr wody
    1 kostka rosołowa
    2 łyżeczki kopiaste koncentratu pomidorowego
    1,5 łyżki mąki
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 marchewka

    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1. Mięso połączyć z jajkiem, tartą bułką, zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulką, solą i pieprzem.

    Z masy formować niewielkie kulki i odstawić do lodówki na 30 minut.

    W garnku zagotować litr wody z kostką rosołową, na wrzątek wrzucać pulpety z pokrojoną w kostkę marchewką i gotować ok. 20 minut.

  • pulpeciki 2. Gotowe pulpeciki wyciągać na talerz.

    Do miseczki przelać trochę wywaru, który dokładnie i szybko mieszamy z koncentratem, mąką i śmietaną. Zawartość miski ponownie wlać do rondelka szybko mieszając i zagotować.

    Wrzucić ponownie mięso i pogotować ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować