Pulchniutkie, Cytrynowe Ciasteczka Wielkanocne W Cukrze

4.5 (161 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są bardzo puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Nie zabierają dużo czasu, a smakują super, zapewniam Was i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    100 g chudego twarogu typu quark
    2-3 łyżki mleka
    60 g cukru
    1 cały cukier waniliowy
    szczypta soli
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko kl M
    szczypta soli
    45 g miękkiego masła
    2-3 łyżki soku z cytryny
    skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej)
    do obtoczenia ciastek:
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka płaska cukru pudru
    około 25 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pulchniutkie, cytrynowe ciasteczka wielkanocne w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulchniutkie, Cytrynowe Ciasteczka Wielkanocne W Cukrze 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, tworząc miękkie lekko klejące ciasto.
    2. Piekarnik nastawiamy na 180 stop.
    3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pulchniutkie, Cytrynowe Ciasteczka Wielkanocne W Cukrze 2. 4. Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy masłem. Pieczemy je przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia, ale naprawdę lekkiego.
    5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem i maczamy w mieszance cukrów. Odkładamy następnie na kratkę do wystudzenia.
    Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Wanilia Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować