Ciasteczka są bardzo puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Nie zabierają dużo czasu, a smakują super, zapewniam Was i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g chudego twarogu typu quark
2-3 łyżki mleka
60 g cukru
1 cały cukier waniliowy
szczypta soli
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko kl M
szczypta soli
45 g miękkiego masła
2-3 łyżki soku z cytryny
skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej)
do obtoczenia ciastek:
1 cukier waniliowy
1 łyżka płaska cukru pudru
około 25 g roztopionego masła
Pulchniutkie, cytrynowe ciasteczka wielkanocne w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, tworząc miękkie lekko klejące ciasto.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stop.
3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.4. Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy masłem. Pieczemy je przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia, ale naprawdę lekkiego.
5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem i maczamy w mieszance cukrów. Odkładamy następnie na kratkę do wystudzenia.
Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Smacznego !!!
Komentarze