Wielkanocne kurczaki w kolorowym cukrze

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka można zrobić z dziećmi. W wiosennych kolorach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 1 żółtko

    Lukier:

    - 1 białko

    - około 1 szklanka cukru pudru

    Kolorowy cukier:

    - 12 łyżek cukru

    - barwniki spożywcze: pomarańczowy i żółty

    - kilka kropli wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Wielkanocne kurczaki w kolorowym cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wykrawamy ciastka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Kolorowy cukier: cukier dzielimy na dwie porcje. Każdą wsypujemy osobno do woreczków. Do każdego cukru dajemy odrobinę barwnika w proszku i kropelkę wody. Dokładnie mieszamy lekko rozcierając. Cukry wysypujemy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyschnięcia.
  • 3. Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru.
  • 4. Dekoracja: Lukrem dekorujemy ciasteczka i posypujemy cukrem. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować