Wielkanocne kurczaki w kolorowym cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wykrawamy ciastka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Kolorowy cukier: cukier dzielimy na dwie porcje. Każdą wsypujemy osobno do woreczków. Do każdego cukru dajemy odrobinę barwnika w proszku i kropelkę wody. Dokładnie mieszamy lekko rozcierając. Cukry wysypujemy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyschnięcia.
3.Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru.
4.Dekoracja: Lukrem dekorujemy ciasteczka i posypujemy cukrem. Gotowe!
Komentarze