Drożdżówki z budyniem lub marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i łyżki cukru (zwykłego) robimy rozczyn i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy.
2.Do rozczynu dodajemy 2 jajka, cukier puder, przesianą mąkę, kardamon i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Łączymy z masłem. Gdy ciasto odchodzi od ręki przykrywamy je i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3.W tym czasie z podanych składników robimy masę budyniową. Mleko podgrzewamy i robimy budyń według przepisu na opakowaniu. Potem dodajemy żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
4.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5cm. Szklanką wycinamy koła, a literatką robimy w nich wgłębienia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy budyń, lub marmoladę. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 20 min w 180°C.
Komentarze