Drożdżówki z budyniem lub marmoladą

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Robię dwie wersje. Ja wolę z kwaskową marmoladą, a mój mąż z aksamitnym budyniem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2kg mąki
    Szkl mleka
    1/2 kostki masła ( o gramaturze 200g)
    5dag drożdży
    1/2szkl cukru pudru
    Płaska łyżka cukru
    1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
    3 jajka
    Szczypta soli
    Marmolada cytrusowa ( można użyć innego ulubionego smaku)
    Masa budyniowa: 1/2l mleka
    4 żółtka
    Op. budyniu waniliowego z cukrem
    Op. cukru waniliowego
    Łyżka mąki ziemniaczanej
    Lukier: 4 łyżki mleka
    Szkl cukru pudru
    Wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Marmolady

Drożdżówki z budyniem lub marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i łyżki cukru (zwykłego) robimy rozczyn i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy.
  • 2. Do rozczynu dodajemy 2 jajka, cukier puder, przesianą mąkę, kardamon i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Łączymy z masłem. Gdy ciasto odchodzi od ręki przykrywamy je i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. W tym czasie z podanych składników robimy masę budyniową. Mleko podgrzewamy i robimy budyń według przepisu na opakowaniu. Potem dodajemy żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
  • Drożdżówki z budyniem lub marmoladą 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5cm. Szklanką wycinamy koła, a literatką robimy w nich wgłębienia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy budyń, lub marmoladę. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 20 min w 180°C.
  • 5. Lukier: mleko podgrzewamy z cukrem pudrem. Smarujemy bułeczki. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować