Pudding z chia z musem brzoskwiniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko mieszamy z miodem oraz nasionami chia. Po upływie kwadransa ponownie energicznie mieszamy, by nasiona się nie posklejały i odstawiamy na całą noc. Orzechy nerkowca wraz z włoskimi i laskowymi siekamy, część odkładamy do dekoracji. Ciasteczka owsiane kruszymy i wraz z orzechami wsypujemy na dno naczynia, w którym przygotowujemy pudding. 3 połówki brzoskwiń wraz z sokiem z cytryny miksujemy blenderem na mus i ostrożnie, za pomocą łyżki wylewamy na orzechy. Na brzoskwiniowy mus delikatnie, również przy pomocy łyżki wylewamy mleko z miodem i chia. Pozostałą połówkę brzoskwini kroimy w cienkie paseczki i dekorujemy wierzch puddingu. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
Porady
Do puddingu możemy użyć również np. mleka kokosowego; wtedy można zrezygnować z dodatku miodu.
Komentarze