Pudding kokosowy z nasionami chia i gruszką

4.5 (141 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zdrowy, smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Idealny na drugie śniadanie , ale nie tylko :)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 ml mleka,
    2 łyżki wiórków kokosowych,
    2 łyżeczki nasion chia,
    gruszka,
    łyżka miodu ( opcjonalnie dla m miłośników słodkich deserów),
    szczypta przyprawy do szarlotki( lub innej ulubionej)
    oraz:
    olej kokosowy
    wiórki kokosowe, nasiona chia, listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Pudding kokosowy z nasionami chia i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe, gotować na małym ogniu około 5 min mieszając, ostudzić, dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Można też dodać miód jeśli lubimy słodkie desery. Odstawić na ok. 20 minut, co jakiś czas przemieszać aby równomiernie rozłożyły się w płynie, możną nakładać do pucharków ( jednak najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin aby nasiona całkiem napęczniały).
    Gruszkę obrać, pokroić w kostkę.
    W małym rondlu (patelni) rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy pokrojoną gruszkę oraz szczyptę przyprawę do szarlotki, możemy też dosłodzić (ja nie słodziłam). Dusimy co chwilę miesząc aż gruszka puści sok i zmięknie ( ok 5 min). Studzimy.
    Do pucharków nałożyć powstały pudding, gruszkę, udekorować i można zajadać :) Smacznego!

Porady

Czym gruszka będzie słodsza tym deser smaczniejszy i nie trzeba będzie go dosładzać :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Nasiona chia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować