Pudding kokosowy z nasionami chia i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe, gotować na małym ogniu około 5 min mieszając, ostudzić, dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Można też dodać miód jeśli lubimy słodkie desery. Odstawić na ok. 20 minut, co jakiś czas przemieszać aby równomiernie rozłożyły się w płynie, możną nakładać do pucharków ( jednak najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin aby nasiona całkiem napęczniały).
Gruszkę obrać, pokroić w kostkę.
W małym rondlu (patelni) rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy pokrojoną gruszkę oraz szczyptę przyprawę do szarlotki, możemy też dosłodzić (ja nie słodziłam). Dusimy co chwilę miesząc aż gruszka puści sok i zmięknie ( ok 5 min). Studzimy.
Do pucharków nałożyć powstały pudding, gruszkę, udekorować i można zajadać :) Smacznego!
Porady
Czym gruszka będzie słodsza tym deser smaczniejszy i nie trzeba będzie go dosładzać :)
Komentarze