Dzisiaj w wersji pysznego puddingu z dodatkiem nasion chia. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale najlepiej przygotować sobie go dzień wcześniej aby nasiona nam dobrze namokły. Idealny na drugie siadanie czy deser, ale nie tylko :)
25 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
200 ml mleka,
4 łyżki wiórków kokosowych,
3-4 łyżeczki nasion chia,
1 łyżka ksylitolu ( stewi lub innego słodzika)
1 mango,
kawałek ananasa ( ok. 100 g)
listki mięty, płatki kokosowe,
Pudding kokosowy z nasionami chia z musem mango i ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, wsypać wiórki kokosowe, gotować na małym ogniu około 5 min, ostudzić, dodać ksylitol, nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona napęczniały.
Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Mango obrać i wykroić miąższ. Ananasa i mango zmiksować. Do pucharków nałożyć powstały pudding, a następnie mus, udekorować listkami mięty, płatkami kokosowymi i można zajadać :) Smacznego!
Komentarze