Pudding kokosowy z nasionami chia, ananasem i musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo pyszny, pożywny i zdrowy deser, który może być fajną propozycja np. na drugie śniadanie, ale nie tylko. Jest też bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • ok. 300 ml mleka kokosowego,
    4-5 łyżek nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
    ok. 300 g truskawek,
    kawałek ananasa ( u mnie ok. 1/3)
    ksylitol, stewia lub inny cukier jeśli jest taka potrzeba,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pudding kokosowy z nasionami chia, ananasem i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko kokosowe przelewamy do większego naczynia np. słoika, wsypujemy nasiona chia i dokładnie mieszamy (najlepiej czynność powtórzyć jeszcze po około 30 minutach, żeby nasiona się nie posklejały) a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki( najlepiej na noc). Nasiona chia pęcznieją i powiększają swoją objętość więc słoik powinien być znacznie większy niż suche nasiona zalane mlekiem.
    Jeśli używamy świeżych truskawek to myjemy i miksujemy na gładko. Jeżeli nasze truskawki nie są zbyt słodkie to możemy dosłodzić nasz mus. Gdy używamy mrożonych truskawek całkowicie je rozmrażamy i miksujemy.
    Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
    Do dwóch pucharków lub szklanek najpierw nalewamy powstały mus truskawkowy, następnie pudding i pokrojone kawałki ananasa, dekorujemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować