Pudding dyniowy

4.49 (160 ocen)

Pewnego dnia wymyśliłam sobie pudding dyniowy. Moje założenia były następujące - ma być zdrowo, prosto, no i przede wszystkim smacznie. Jak się okazało wystarczyło raptem 5 składników by powstało coś, co zasmakowało także rodzinnym łasuchom. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • - 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
    - 15 dag dyni bez pestek i skóry,
    - szklanka mleka (u mnie 0,5 %),
    - łyżka cukru z wanilią,
    - łyżeczka masła.
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding Karmel

Pudding dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i odsączamy. Umytą i sprawioną dynię kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
  • 2. Do garnka wkładamy masło i cukier, rozpuszczamy, a następnie wrzucamy dynię i szybko mieszamy, tak by kawałki dyni pokryły się masłem z cukrem. Prażymy ok. 2 minut.
  • 3. Do dyni wsypujemy opłukaną i odsączoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni oraz kaszy ok. 20-25 minut (mleko powinno niemalże całkowicie wyparować).
  • 4. Zawartość garnka miksujmy blenderem na gładką masę. Masę przekładamy do foremek na babeczki (np. silikonowych) lub filiżanek, odstawiamy do stężenia.

Porady

Z tych proporcji otrzymuje się 2 spore porcje. Poza sezonem można użyć mrożonej, uprzednio dokładnie rozmrożonej i odsączonej dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Dynia Kasza jaglana Mleko Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować