Pudding chlebowy- czyli ‚coś z niczego’:)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ile to razy wyrzucamy czerstwy chleb i bułki , nie wiedząc jakie skarby możemy z nich stworzyć! Dziś mnie coś natchnęło i postanowiłam wykorzystać pomysł mojej bogini Nigelli i stworzyć ‚coś z niczego’. Otworzyłam lodówkę i szybko wymyśliłam sobie innowacje przepisu kuchmistrzyni:)

  • 30 min

Składniki:

  • Potrzebne nam będą:

    czerstwy chleb, czerstwe bułki (ja użyłam 2 kajzerki, 3 kromki chleba)
    3 duże łyżki masła
    4 duże łyżki śmietany (najlepiej kremówka ew 18% )
    1 duże jajo bądź 2 małe
    pół szklanki mleka
    4 łyżki cukry (generalnie według uznania)
    groszki czekoladowe
    2 kieliszki whisky bądź rumu
    forma do zapiekania (ja użyłam silikonowej tarty)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pudding chlebowy- czyli ‚coś z niczego’:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i studzimy. Jaka roztrzepujemy razem ze śmietaną i mlekiem , dodajemy masło i alkohol.
  • 2. Chleb i bułki kroimy bądź rwiemy w kawałki i układamy na formie . Pieczywo posypujemy cukrem, zalewamy naszą masą jajeczno-śmietanową tak by każdy kawałek chleba był nią oblany i posypujemy groszkami czekoladowymi.
  • 3. Powstałe ciasto wkładamy na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym dla zrumienienia wierzchu włączamy termoobieg i podwyższamy temperaturę do 200 stopni. Tak pieczemy jeszcze 3-5 minut by wierzch była złocisty a nie spalony;)

Porady

Na zdjęciu pudding polałam odrobina soku malinowego dla urozmaicenia koloru i smaku. Możecie, aczkolwiek nie musicie tego robić, jednak dla łakomczuchów polecam wszelkiego rodzaju gotowe polewy np. do lodów bądź tak jak ja soki owocowe;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować