Pudding chlebowy

  • wyświetlono: 509 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

W domu często zostaje czerstwawy chleb. Ten pudding jest świetnym sposobem na wykorzystanie go.

anetus1712
  • 50min

Składniki

1 chałka (lub dowolne inne pieczywo. Może być lekko czerstwe)
dżem
3 jajka
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
pół szklanki żurawiny, rodzynek lub innych bakalii
1 łyżeczka cynamonu
masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)

Sposób przygotowania przepisu:

Pudding chlebowy

  • pudding1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Chałkę kroimy w kromki, które następnie smarujemy dżemem i składamy jak kanapki.
    Wkładamy je do naczynia żaroodpornego (chleb układamy na sztorc-jeśli kromki są za duże można je przekroić na pół)
    Jajka mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami cukru na gładką masę.
    Masę wylewamy na ułożony chleb tak, aby dokładnie polać wszystkie kromki.
    Chałkę posypujemy bakaliami (można je wcześniej wymoczyć) i łyżką cukru wymieszaną z cynamonem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

kotlety chlebowe

Dodane przez: justi2401

Kotlety chlebowe

Smaczne, proste i błyskawiczne...

image-2axe2ub

Dodane przez: Mariola123

Wiosenny tort chlebowy

Tort chlebowy z nowalijkami, pastą...

Paluszki chlebowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Paluszki chlebowe

Pyszne paluszki upieczone z mąki...

ilovebake

Dodane przez: wwwilovebakepl

Paluchy chlebowe

rewelacyjne jako przystawka, idealne...

Panzanella, toskańska sałatka chlebowa

Dodane przez: edytaha

Panzanella - toskańska sałatka chlebowa

Moja wariacja na temat toskańskiej...

Chlebowe krokiety

Dodane przez: Jaga85

Chlebowe krokiety

To propozycja dla osób nie lubiących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE