W domu często zostaje czerstwawy chleb. Ten pudding jest świetnym sposobem na wykorzystanie go.
50 min
Składniki:
1 chałka (lub dowolne inne pieczywo. Może być lekko czerstwe)
dżem
3 jajka
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
pół szklanki żurawiny, rodzynek lub innych bakalii
1 łyżeczka cynamonu
masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
Pudding chlebowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Chałkę kroimy w kromki, które następnie smarujemy dżemem i składamy jak kanapki.
Wkładamy je do naczynia żaroodpornego (chleb układamy na sztorc-jeśli kromki są za duże można je przekroić na pół)
Jajka mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami cukru na gładką masę.
Masę wylewamy na ułożony chleb tak, aby dokładnie polać wszystkie kromki.
Chałkę posypujemy bakaliami (można je wcześniej wymoczyć) i łyżką cukru wymieszaną z cynamonem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarze