Ciasto puchatek z jagodami

4.5 (188 ocen)

Okrzyknięte przez córkę najlepszym ciachem na świecie ;) puszyste, lekkie, z jagodami, czy trzeba bardziej zachęcać? ;)

Składniki:

  • 4 jajka
    150 g cukru
    140 g mąki pszennej typ 450
    140 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g oleju
    300 g jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto puchatek z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Na wysokich obrotach miksera ubić je na puszystą jasną masę.

    Wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

    Na koniec wlać olej (można użyć stopionego masła lub margaryny) i zmiksować na niskich obrotach.

    Jagody umyć, osączyć na durszlaku. Wyłożyć na ręcznik papierowy i osuszyć.

    Ciasto wyłożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Po wierzchu rozsypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Wystudzić, można posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować