Puchatek

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciacho z kakaem rozpuszczalnym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE

    300 g mąki
    3 łyżki kakao rozpuszczalnego Puchatek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g masła
    2 jajka
    50 g cukru pudru

    BIAŁY BISZKOPT

    4 białka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    KREM

    4 żółtka
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    5 łyżek kakao Puchatek
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    20 dag masła
    4 łyżki cukru pudru

    POLEWA

    20 dag białej czekolady
    5 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puchatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE
    Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. Ciasto piec 10-15 minut w temp. 180 st. C
  • 2. BIAŁY BISZKOPT
    Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać cukier, mąkę z proszkiem a na końcu olej. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec 15 minut w temp. 180 st. C
  • 3. KREM
    3 szklanki mleka zagotować.W pozostałej szklance rozpuścić budynie, kakao, mąkę ziemniaczana oraz żółtka. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, zagotować aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując powoli dodawać zimny budyń. Dobrze razem wymieszać.
  • 4. POLEWA
    Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA
    ciasto kruche - połowa kremu - jasny biszkopt - pozostały krem - ciasto kruche - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować