CIASTO:
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
8 żółtek
PIANKA:
8 białek
20 dag cukru
10 dag płatków migdałowych
MASA ŚMIETANKOWA:
1 l śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
1 l kompotu z agrestu z owocami (użyłam winogron bez pestek)
1 łyżeczka kakao
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
cukier puder (do smaku)
1.CIASTO:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowej wielkości blaszek (25/35 cm.).
2.PIANKA:
Ubić białka z cukrem, pianę równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków. Posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp. 180*C ok. 35 min.
3.MASA ŚMIETANKOWA:
1/2 l śmietany ubić z cukrem pudrem, dodać kakao, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni jednego wcześniej upieczonego ciasta. Na wierzch układać biszkopty, lekko wciskając w masę.
1/2 l śmietany ubić z cukrem pudrem, dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Na koniec wmieszać owoce winogronu. Śmietanę rozprowadzić na biszkoptach, przykryć drugim ciastem. Całość posypać cukrem pudrem.
Komentarze