Puchatek

4.5 (186 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    20 dag margaryny
    20 dag cukru pudru
    20 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    8 żółtek

    PIANKA:
    8 białek
    20 dag cukru
    10 dag płatków migdałowych

    MASA ŚMIETANKOWA:
    1 l śmietany kremówki
    6 łyżeczek żelatyny
    1 l kompotu z agrestu z owocami (użyłam winogron bez pestek)
    1 łyżeczka kakao
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    cukier puder (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Wina

Puchatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowej wielkości blaszek (25/35 cm.).
  • 2. PIANKA:
    Ubić białka z cukrem, pianę równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków. Posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp. 180*C ok. 35 min.
  • 3. MASA ŚMIETANKOWA:
    1/2 l śmietany ubić z cukrem pudrem, dodać kakao, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni jednego wcześniej upieczonego ciasta. Na wierzch układać biszkopty, lekko wciskając w masę.

    1/2 l śmietany ubić z cukrem pudrem, dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Na koniec wmieszać owoce winogronu. Śmietanę rozprowadzić na biszkoptach, przykryć drugim ciastem. Całość posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Płatki Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować