Ptysiowe oponki

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie, bez dodatku cukru, słodyczy możemy im dodać im dodać polewając lukrem lub czekoladą.

jaaaa
  • 50 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

200 g masła
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
8 jajek
2 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ptysiowe oponki

  • 1. Wodę posolić zagotować z masłem. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę i energicznie mieszać, żeby nie powstały gródki, do momentu aż ciasto ładnie się połączy i powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia.

    Gdy masa jest już zimna przekładamy do misy miksera ucieramy dodając po jednym jajku. Pod koniec ucierania powstanie nam kremowa gładka masa.

    Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty na każdym szprycą robimy kółka.

    W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy ciasto z papierem (ciastem do dołu), po chwili smażenia papier ładnie nam odchodzi, wyjmujemy a oponki smażymy po około 3 minuty na złoty kolor z każdej strony.

    Po wystudzeniu polewany lukrem lub czekoladą. A dla cukrzyków polecam je beż żadnych dodatków. :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oponkiPączkina_słodkotłusty_czwartekbez_cukru

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Oponki oszczędne

Bardzo stara receptura, tylko smak...

Oponki z mascarpone

Dodane przez: Krystyna32

Oponki z mascarpone

Delikatne i pyszne oponki. Polecam...

OPONKI SEROWE – najlepsze!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

OPONKI SEROWE

Nie z ciasta drożdżowego , które...

Oponki z białym serem

Dodane przez: Ciasta Moniki

Oponki z białym serem

Pyszne i proste w przygotowaniu...

oponki serowe na drożdżach

Dodane przez: klementynka

oponki serowe na drożdżach

Oponki zwane u nas są po prostu...

Oponki z ciasta francuskiego.

Dodane przez: joanna1974

Oponki z ciasta francuskiego

Oponki z ciasta francuskiego ?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE