Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czy jest coś lepszego, niż pyszny ptyś? Idealny na podwieczorek, mnóstwo słodkiej bitej śmietany i lekko kwaśne owoce...zapewniam, że na jednym się nie skończy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    12,5 dag masła lub margaryny
    1 szklanka mąki tortowej
    3 jajka

    Frużelina:
    25 dag malin
    niewielka ilość gorącej wody
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    50 ml zimnej wody
    cukier do smaku

    Krem śmietankowy:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia ptysi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.
  • 2. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
  • 3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskamy rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie studzimy i przekrawamy na pół.
  • 4. Frużelina: Maliny myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, tak żeby się nie przypaliły, a maliny i tak nam puszczą sok, następnie zagotowujemy z cukrem do smaku.
    Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotujących się malin, mieszamy i chwilę gotujemy, aż maliny trochę zgęstnieją. Następnie lekko studzimy.
  • 5. Tak przygotowaną frużelinę nakładamy do przekrojonych spodów ptysi i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ( najlepiej w wysokim naczyniu ), następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcje na frużelinę. Nakładamy wierzchy ciasta i oprószamy cukrem pudrem.
  • 7. Ptysie są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować