Ptasie Niebo

5 (175 ocen)

  • 40 min

Idealny torcik na upały, bardzo bardzo lekki, puszysty, delikatny w smaku. Prawdziwa pianka z tego mleczka;) Oczywiście smaki galaretek można dowolnie komponować, łączyć z różnymi dostępnymi owocami.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    2 bite śmietany w proszku (śnieżki)
    3 galaretki o ulubionych smakach (koniecznie różnokolorowe - u mnie brzoskwiniowa, poziomkowa i agrestowa)
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    owoce do dekoracji warstwy galaretki (np. mrożone truskawki i jagody)
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptasie niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm i na spodzie wyłożyć biszkopty (nasączyłam je w jabłkowym soku). Można oczywiście pominąć biszkopty i pierwszą warstwę wylać bezpośrednio na spód tortownicy.
  • 2. Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę o smaku poziomek rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry.
  • 3. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.
    Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki brzoskwiniowej.
  • 4. Trzecia warstwa: Galaretkę agrestową sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej (brzoskwiniowa) ułożyć truskawki i jagody. Wylać galaretkę agrestową na owoce i całość schłodzić.
    Deser należy przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować