Ptasie mleczko® waniliowe w sosie z owoców leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody (tak, żeby spęczniała).Mleko zagotować z wanilią i solą. Wyjąć laskę wanilii, rozpuścić w nim żelatynę. Jajka ubić z cukrem pudrem, wlać lekko przestudzone mleko. Ubijać na puszystą masę w kąpieli wodnej. Przetrzeć przez sito, ostudzić. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Wlać do wysmarowanych masłem i posypanych cukrem pudrem foremek i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (optymalnie na 6 godzin). Jeśli używamy silikonowych foremek, smarowanie masłem i posypywanie cukrem pudrem nie jest konieczne. Przed podaniem zanurzamy spód foremki na chwilkę w gorącej wodzie (mleczko ładniej się wtedy odklei).
2.Owoce zmiksować z cukrem pudrem. Sos wylać na talerzyk, ułożyć na nim mleczko. Powinno wyjść ok. 10-12 szt. mleczka wlanego do foremek na babeczki. Mleczko można też wlać do większych form dowolnego kształtu i kroić nożem przed podaniem.
Komentarze