Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Pyszna ryba, która idealnie łączy się z delikatnym sosem.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego)
    2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (wg gustu i ostrości)
    150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%)
    2 łyżki posiekanego koperku
    olej
    pieprz cytrynowy, sól
    Opcjonalnie:
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę z obu stron oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
    (Uprzednio można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.)
  • 2. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
  • 3. Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę, dodać chrzan, koperek, wymieszać i poddusić dodatkowo przez kilka minut.
    (Sos powinien lekko zredukować się.)
  • 4. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Porady

Można użyć dowolny rodzaj ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Pstrąg Ryby Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować