Pyszna ryba, która idealnie łączy się z delikatnym sosem.
30 min
Składniki:
4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego)
2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (wg gustu i ostrości)
150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%)
2 łyżki posiekanego koperku
olej
pieprz cytrynowy, sól
Opcjonalnie:
sok z cytryny
Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę z obu stron oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
(Uprzednio można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.)
2.Dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
3.Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę, dodać chrzan, koperek, wymieszać i poddusić dodatkowo przez kilka minut.
(Sos powinien lekko zredukować się.)
Komentarze