Przysmak marynarza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Warzywa, mięso i młode ziemniaczki połączone w jednej zapiekance,wyszło pysznie i szybko na obiad,polecam małym i dużym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
    6-7 ziemniaków młodych
    1 młoda cukinia
    1 mały por lub 1/2 dużego
    2 łyżki oleju
    przyprawa pikantna do grilla
    250 ml śmietany 12%
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka masła do posmarowania formy
    przyprawa do ziemniaków
    100 g sera żółtego w plastrach
    natka pietruszki do posypania
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przysmak marynarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podgotowujemy ziemniaki 1. Ziemniaki oskrobać umyć ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku,odcedzić z wody wystudzić pokroić na grube plastry.
  • dusimy mięso z porem 2. Opłukane i osuszone mięso pokroić na paski oprószyć pikantną przyprawą do grilla wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem,przykryć i smażyć około 10 minut aż zmięknie pod koniec dodać pokrojony w pół krążki por
  • cukinia na dnie naczynia 3. Cukinię pokroić na plastry ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego oprószyć solą i pieprzem ,na to wyłożyć mięso z porem i przykryć całość pokrojonymi w plastry ziemniakami.Oprószyć wierzch przyprawą do ziemniaków.
  • przed pieczeniem 4. Śmietanę wymieszać z majonezem zalać zapiekankę i zapiekać około 35-40 minut w temp 180*cna 10 minut przed końcem pieczenia ułożyć na zapiekance ser pokrojony w paski.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować