Warzywa, mięso i młode ziemniaczki połączone w jednej zapiekance,wyszło pysznie i szybko na obiad,polecam małym i dużym.
1 godz. 20 min
Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej
6-7 ziemniaków młodych
1 młoda cukinia
1 mały por lub 1/2 dużego
2 łyżki oleju
przyprawa pikantna do grilla
250 ml śmietany 12%
1 łyżka majonezu
1 łyżka masła do posmarowania formy
przyprawa do ziemniaków
100 g sera żółtego w plastrach
natka pietruszki do posypania
sól pieprz do smaku
Przysmak marynarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oskrobać umyć ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku,odcedzić z wody wystudzić pokroić na grube plastry.
2.Opłukane i osuszone mięso pokroić na paski oprószyć pikantną przyprawą do grilla wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem,przykryć i smażyć około 10 minut aż zmięknie pod koniec dodać pokrojony w pół krążki por
3.Cukinię pokroić na plastry ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego oprószyć solą i pieprzem ,na to wyłożyć mięso z porem i przykryć całość pokrojonymi w plastry ziemniakami.Oprószyć wierzch przyprawą do ziemniaków.
4.Śmietanę wymieszać z majonezem zalać zapiekankę i zapiekać około 35-40 minut w temp 180*cna 10 minut przed końcem pieczenia ułożyć na zapiekance ser pokrojony w paski.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze