Przysmak marynarza

  • wyświetlono: 707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Warzywa, mięso i młode ziemniaczki połączone w jednej zapiekance,wyszło pysznie i szybko na obiad,polecam małym i dużym.

IMG_20190918_121058
  • 80min

Składniki

1/2 kg łopatki wieprzowej
6-7 ziemniaków młodych
1 młoda cukinia
1 mały por lub 1/2 dużego
2 łyżki oleju
przyprawa pikantna do grilla
250 ml śmietany 12%
1 łyżka majonezu
1 łyżka masła do posmarowania formy
przyprawa do ziemniaków
100 g sera żółtego w plastrach
natka pietruszki do posypania
sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Przysmak marynarza

  • Podgotowujemy ziemniaki1. Ziemniaki oskrobać umyć ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku,odcedzić z wody wystudzić pokroić na grube plastry.
  • dusimy mięso z porem2. Opłukane i osuszone mięso pokroić na paski oprószyć pikantną przyprawą do grilla wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem,przykryć i smażyć około 10 minut aż zmięknie pod koniec dodać pokrojony w pół krążki por
  • cukinia na dnie naczynia3. Cukinię pokroić na plastry ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego oprószyć solą i pieprzem ,na to wyłożyć mięso z porem i przykryć całość pokrojonymi w plastry ziemniakami.Oprószyć wierzch przyprawą do ziemniaków.
  • przed pieczeniem4. Śmietanę wymieszać z majonezem zalać zapiekankę i zapiekać około 35-40 minut w temp 180*cna 10 minut przed końcem pieczenia ułożyć na zapiekance ser pokrojony w paski.Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowetania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaporCukiniawieprzowinamłode ziemniakiśmietanaobiadłopatka wieprzowaZapiekankikuchnia polskaserymięsny obiadzapiekanka na obiadzapiekanka z cukinią

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej

Dodane przez: emalitowska

Pieczonki (śląskie przysmaki)

Przedstawiam wam przepis na pieczonki,...

danie azjatyckie

Dodane przez: Agusia2

Azjatycki przysmak z patelni

To bardzo proste, ale niezwykle...

Przysmak śląski

Dodane przez: RedakcjaPP

Przysmak śląski

Mam 18 lat. Interesuję się chemią...

Ogon byka w czerwonym winie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański...

Rabo de toro - ogon byka należy...

Przysmak grecki -Musaka

Dodane przez: Świeca Urszula

Przysmak grecki - Musaka

Mój niedzielny obiad . Przepis...

Marchewkowy przysmak

Dodane przez: Innau

Marchewkowy przysmak

Tani, szybki i prosty przepis studenckich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE