"Przysmak Gargamela"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Krzątając się po kuchni, kombinowałam:) i tak wyszło takie "jakieś" ciacho:) Niebieska galaretka kojarzy mi się z bajką "Smerfy", a jak wiadomo Gargamel był ich "wielbicielem", więc zamiast "smerfików" inna propozycja dla "Gargusia" :) -tak powstała nazwa do ciasta :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka czekolady w proszku (takiej do picia)
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki letniej wody przegotowanej

    Masa piankowa:
    2 opakowania śnieżki
    2 galaretki niebieskie
    1 galaretka różowa
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa

    Dodatkowo:
    pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    mleko

    Poncz do nasączenia ciasta: pół szklanki wody przegotowanej i drugie pół nalewki z aronii (dopełnienie szklanki)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki Nalewki

"przysmak gargamela" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przygotowaniem biszkoptu możemy zrobić galaretki, aby potem długo nie czekać by stężały.
    galaretki niebieskie- (każdą osobno) rozrabiamy w szklance wody
    galaretka różowa- rozrabiamy na 1 szklankę wody
    galaretka cytrynowa- rozrabiamy na 1 szklankę wody
    galaretki agrestowe- obie rozrabiamy w 600 ml wody
    Wszystkie galaretki odstawiamy by tężały.
  • 2. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na następnie dodajemy wodę i olej oraz na koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczką czekolady, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut. Biszkopt studzimy, ścinamy nożem wierzchnią warstwę, nasączamy ponczem, a następnie smarujemy cienko dżemem porzeczkowym.
  • 3. Masa piankowa:
    Obie śnieżki razem ubijamy według przepisu na opakowaniu, czyli na dwie śnieżki 400 ml mleka, można odrobinę mniej- 380 ml. Do ubitej śnieżki dodajemy prawie stężałe galaretki niebieskie, miksujemy. Do tej masy wrzucamy kawałki galaretek: różowej i cytrynowej, wszystko razem mieszamy i wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt. Na wierzch wylewamy tężejąca galaretkę agrestową. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka Nalewka Śnieżka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować