Zupa Gargamela

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak podana zupa jagodowa to coś w sam raz dla małych łasuchów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jagody w soku własnym (2 słoiki jak od dżemu): 500 gramów
    - paczka pianek Haribo w kształcie Smerfów: 1 sztuka
    - słodka smietana: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
    - ryż ugotowany na sypko: 1 szklanka
    - cukier do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gargamela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody wraz z sokiem wlać do garnka, dodać 1 szklankę wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobic w 1/4 szklanki wody, wlewać stopniowo do gotującej się zupy, cały czas mieszajac do momentu aż lekko zgęstnieje. Gotową zupę zdjąć z ognia. W razie potrzeby lekko posłodzic (tak żeby nie była zbyt słodka). Do oddzielnego naczynia wlać śmietanę, dodać 1/2 paczki pianek i ogrzewać na ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż pianki dokładnie się stopią. Na każdy talerz wlać porcję zupy, dodać ryż oraz śmietanę z piankami. Udekorować pozostałą 1/2 paczki pianek. Zupę możemy też przygotować z mrożonych jagód. W sezonie możemy użyć świeżych jagód, wtedy bierzemy 2 szklanki jagód i dodajemy 2 szklanki wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bezglutenowa Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować