Zupa gargamela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody wraz z sokiem wlać do garnka, dodać 1 szklankę wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobic w 1/4 szklanki wody, wlewać stopniowo do gotującej się zupy, cały czas mieszajac do momentu aż lekko zgęstnieje. Gotową zupę zdjąć z ognia. W razie potrzeby lekko posłodzic (tak żeby nie była zbyt słodka). Do oddzielnego naczynia wlać śmietanę, dodać 1/2 paczki pianek i ogrzewać na ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż pianki dokładnie się stopią. Na każdy talerz wlać porcję zupy, dodać ryż oraz śmietanę z piankami. Udekorować pozostałą 1/2 paczki pianek. Zupę możemy też przygotować z mrożonych jagód. W sezonie możemy użyć świeżych jagód, wtedy bierzemy 2 szklanki jagód i dodajemy 2 szklanki wody.
Komentarze