Jabłkowy przysmak

5 (154 ocen)

Pyszny torcik jabłkowo cynamonowy z bitą śmietaną bez pieczenia. Przepis, trochę zmodyfikowany, z programu pani Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
    1/2 szkl wody
    1/2 szkl cukru
    sok z 1/2 cytryny
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka cynamonu
    200g okrągłych biszkoptów

    Dekoracja:
    200ml śmietany kremówki
    łyżka cukru pudru
    śmietan-fix
    kilka kostek czekolady
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Jabłkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do masy dodać cynamon i jeszcze chwilę zamieszać. Zdjąć z ognia i do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić. Na dno tortownicy (śr.24cm) ułożyć warstwę biszkoptów, zalać połową jabłek. Na to ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i zalać resztą masy z jabłek, wyrównać i zostawić w chłodnym miejscu do stężenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

    Gotowy deser ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cynamon Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować