Przekładaniec kremowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kolejna moja kombinacja, ale skoro domownicy lubią ciasta więc warto trochę pokombinować

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    4 jaja
    1/2 szkl cukru
    1/3 szkl mąki
    1/4 szkl suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto jasne:
    3 jaja
    5 żółtek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    3 żółtka
    3 szkl mleka
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 margaryny
    3/4 szkl cukru
    1 1/2 margaryny
    5 łyżek cappucino śmietankowego w proszku

    Polewa krówkowa:
    20 dag cukierków krówki
    1/4 margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Krówki

Przekładaniec kremowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ponownie dobrze ubić. Następnie dodać żółtka, oraz wymieszane suche składniki, delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do j formy 25x38 i piec ok 35 min w 180 C. Po ostudzeniu przekroić na pół.
    Ciasto jasne:Żółtka, jaja i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy w takiej samej formie co ciasto makowe.Po ostudzeniu przekroić na pół.
    Krem: W szklance mleka rozrobić budyń mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać rozrobioną masę i ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z margaryną.Na końcu dodać cappucino.
    Polewa krówkowa: Margarynę rozpuścić, dodać cukierki i podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukierków (nie gotować).
    Przełożenie:
    ciasto makowe-krem-ciasto jasne-krem-ciasto makowe-krem-ciasto jasne - polewa krówkowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować