CZEKOLADOWIEC Z KREMEM I RODZYNKAMI

0 (0 ocen)

pomysł podsunięty przez siostrę

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    2szkl cukru
    2 1/4 szkl mąki
    2 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    8 łyżek oleju
    1 łyżka octu

    Krem:
    ½ l mleka
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    ¾ szkl cukru

    Polewa z rodzynkami:
    ½ margaryny
    ¾ szkl cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki gorącej wody
    1 szkl rodzynków

Czekoladowiec z kremem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt Jaja z cukrem ubić na puszystą jasna masę następnie dodać olej i ocet.Wymieszać a następnie dodać mąkę, proszek i kakao i delikatnie wymieszać. Wylać do formy 25x38 i piec ok 40 min w 180 C. Biszkopt przekroić na trzy części.

    Krem: W ½ szkl mleka rozmieszać budyń z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać rozrobioną masę, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć , dodawać budyń dobrze utrzeć.

    Polewa z rodzynkami:
    Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ok 20 min. następnie dobrze odsączyć.
    Margarynę rozpuścić, ale nie zagotować następnie dodać cukier i kakao, mieszać do połączenia się składników, dodać wodę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wsypać rodzynki.

    Przełożenie: biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt-polewa rodzynkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy