CIASTO BRZOSKWINKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

uwielbiam brzoskwinie oraz ciasta z nimi

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 1/2 szkl cukru
    2 szkl mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    1 łyżka octu
    barwnik spożywczy czerwony

    Krem:
    brzoskwinie w puszce
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ½ szkl cukry pudru
    1 margaryna

    Dodatkowo:
    2 galaretki brzoskwinie

Ciasto brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt Jaja z cukrem ubić na puszystą jasna masę następnie dodać olej,ocet oraz barwnik – tyle żeby ciasto miało ładny różowy kolor..Wymieszać a następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać do formy 25x40 i piec ok 40 min w 180 C. Biszkopt przekroić na pół.
    Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody i zostawic do lekkiego stęzenia.

    Krem: Brzoskwinie odsaczyć.Jeśli nie będzie dwóch szklanek soku to uzupełnić wodą. Na soku ugotować budyń połączony z mąką. Połowę brzoskwin pokroić w drobną kostkę a resztę połówek pokroić na trzy części.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawac przestudzony budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę.

    Przełożenie: biszkopt – krem- biszkopt- kawałki brzoskwiń a na nie tężejąca galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy