Przegryzaki cudaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać ryż. Dodać pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane, wsypać płatki owsiane. Wymieszać zawartość miski.
2.Wszystkie owoce suszone pokroić na mniejsze kawałki i dodać do miski.Oba rodzaje orzechów włożyć do torebki foliowej i uderzyć w nie kilkakrotnie tłuczkiem do mięsa. Wsypać do miski. Ponownie wszystko dobrze wymieszać.
3.Na garnek z gotującą się wodą postawić miskę ( tak aby nie dotykało dno wody) i wrzucić wszystkie rodzaje czekolad ( na raz). Roztopić w kąpieli wodnej.
4.Dodać miękkie masło i wymieszać aby dobrze się połączyło z czekoladą.
5.Odrobinę ostudzić masę czekoladową i wlać do miski mieszanką reszty składników. Gdyby był problem z mieszaniem masy dodać 4 łyżki śmietany i mieszać dalej. Gdyby masa była jeszcze zbyt zwarta dodać resztę śmietany i dobrze ją wmieszać.
6. Foremkę ( ja użyłam silikonowej do tart) delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć mieszankę. Mocno ubić i wyrównać. Odłożyć do lodówki na kilka godzin ( ja trzymałam jakieś 6 godzin). Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego!
Komentarze