Tort czekoladowo-truskawkowy z kora czekoladowa

4.5 (151 ocen)

  • 4 godz.

z wygladu imponujacy,w smaku lekki,wilgotny oraz ta nutka truskawek-po prostu pycha...ot tak sobie czy na swieta,urodziny i inne okazje.polecam:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1)skladniki na biszkopty: na 4 biszkopty: 6 jajek,300g maki,340g cukru,340g masla,2lyzeczki proszku do pieczenia,2 szczypty soli,2 cukry waniliowe,110g kakao.

    2)skladniki na syrop do nasaczenia tortu: 500g truskawek,200ml wody,cukier do smaku(u mnie ok 3-4lyzek) plus 4 lyzki dzemu truskawkowego-ja uzywam domowego.

    3)skladniki na krem: 800ml smietany kremowki,wanilia lub 2 cukry waniliowe,ok 2-3lyzek dodatkowego cukru,fix do ustywniania smietany,ok lyzeczki lub dwoch rozpuszczonej zelatyny(rozpuszczonej w bardzo malej ilosci wody.

    4) skladniki do dekoracji tortu: 400g ciemnej czekolady, 1kg truskawek,wstazka.(opcjonalnie).

    dodatkowo: 4 patyczki do szaszlykow,do stabilizacji tortu, tortownica 20c,papier do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-truskawkowy z kora czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)biszkopty:miekkie maslo rozrobic mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta mase. do osobnej miski przesiac sol,make,kakao i proszek do pieczenia. do masy maslowo-cukrowej wbic jedno jajko,wymiksowac,dodac 1/3 masy maczno-kakaowej i wymieszac. nastepnie dodac drugie jajko,kolejne 1/3 maki z kakao,wymieszac i ostatnie jajko oraz czesc maki. Jezeli masa wydaje sie troche sztywna,mozna dodac kilka lyzek mleka. powstala mase wykladamy do 4 tortownic (ja mialam dwie wiec na dwa razy), natluszczonych,wylozonych papierem,wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170-175C termoobieg i pieczemy 25min.
    2)krem: do nieubitej smietany dodac cukier,cukier waniliowy(ilosci wedlug uznania),fix do smietan oraz rozpuszczona,przestudzona zelatyne.Ubijac mikserem na duzych obrotach az uzyskamy gesty krem.
    3)syrop do nasaczania: truskawki kroimy,wrzucamy do rondelka z woda i cukrem,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5min.miksujemy na gladka mase,ja przecieram tez przes sitko,by pozbyc sie pestek.lekko studzimy.
    4)dekoracja: czekolade rozpuszczamy,wylewamy na blaszke wylozona papierem do piecz.Rozprowadzamy w prostokat i kwadrat,chlodzimy az prawie stezeje,kiedy bedzie juz prawie stezala,kroimy w pozadane ksztalty,u mnie takie mniej wiecej trojkaty,przypominajace kawalki kory.
    5)Ulozenie calosci: na talerz kladziemy biszkopt,nasaczamy go kilkoma lyzkami syropu truskawkowego,nastepnie smarujemy jedna lyzka dzemu truskawkowego,dobrze rozprowadzamy.Na to porcja kremu smietankowego,ok 3-4lyzek,rozprowadzamy i kladziemy kolejny biszkopt.powtarzamy czynnosoc az do wykonczenia warstw,ostatni biszkopt tylko nasaczamy odrobina syropu.Calosc smarujemy obficie kremem smietankowym,by byl ladnie pokryty.W srodek tortu wbijamy patyczek do szaszlyka oraz 3 na okolo srodkowego w formie trojkata rownobocznego,dla stabilizacji.Na boki przyklejamy kawalki ''kory'',chlodzimy calosc kilka godzin lub przez noc,ladnie stezeje.Przed samym podaniem dekorujemy truskawkami i wstazka:) smacznego! Polecam.

Porady

1) biszkopty pieke osobno,trwa to dluzej ale gra jest warta swieczki,bo nie trzeba ich wtedy kroic na pol a czas pieczenia jest tez stanowczo krotszy..sek tkwi w tym,ze te biszkopty latwo sie smaruje,bo nie krusza sie.Jezeli bedziemy je kroic,to moga sie bardzo kruszyc podczas smarowania kremem.Warto wiec upiec kazdy osobno. 2)Patyczki w torcie moga wydawac sie dziwne ale tort naprawde tego potrzebuje,utrzymaja one dobra stabilizacje ciasta,nie bedzie sie przesuwac ani wyginac w zadna strone.Patyczki jezeli sa za dlugie trzeba oczywiscie lekko przyciac u gory.Nie bedzie ich widac,bo beda przykryte truskawkami ,wiec nie ma sie czym martwic,ze popsuja efekt koncowy.(patyczki widac na zdjeciu nr2.) 3) kora czekoladowa moze byc wykonana z jakiejkolwiek czekolady,ja wybralam ciemna ale z bialej bylaby rownie pyszna i efektowna:) 4)dekoruje truskawkami tuz przed podaniem,by nie wypuscily zbyt duzo soku. 5) do syropu truskawkowego mozna dodac alkohol np likier truskawkowy lub zastapic go calkowicie likierem czy herbata truskawkowa z dodatkiem likieru truskawkowego. 6) Warstwy mozna przelozyc takze cienkimi plasterkami truskawek. serdecznie polecam,u mnie zrobil furore!:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-truskawkowy

To może cię zainteresować