Risotto z krewetkami czosnkowymi

  • wyświetlono: 1207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

pyszny wloski klasyk,gotowy w 30min.

ScaryCanary
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 30min

Składniki

na 4 osoby:

200g drobno posiekanej marchewki
200g drobno posiekanej cebuli
200 g drobno posiekanego selera naciowego
4 zabki czosnku
2 lyzki masla
2lyzki oliwy z oliwek
100ml bialego wytrawnego wina
200g ryzu do risotto (arborio lub carnarolli)
ok 1l goracego bulionu z kurczaka
150g mrozonego groszku
sol,pieprz do smaku
2-3 lyzki serka mascarpone
ok 7 duzych,surowych krewetek na osobe,czyli ok 600g w calosci.

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z krewetkami czosnkowymi

  • 1. 1) Krewetki oczyszczamy,suszymy i marynujemy w soli,pieprzu oraz dwoch wycisnietych zabkach czosnku.Dolewamy oliwe i mieszamy.Odstawiamy na kilka minut do marynowania.

    2) gdy krewetki sie marynuja w glebokiej patelni rozpuszczamy maslo i na nim szklimy cebule,seler i marchew ok 5 min.Po 5min dodajemy reszte przecisniete czosnku,surowy ryz i szklimy ok 3min.

    3) kiedy ryz zacznie sie szklic,dolewamy wino i odparowujemy,az patelnia bedzie prawie sucha.Wtedy zaczynamy dolewac bulion,ok po 2 nabierki na raz.Bulion musi byc goracy,na granicy gotowania.Po dolaniu mieszamy nieustannie,uwalniajac tym samym skrobie i kremowosc z ryzu.Dodajemy kolejna nabierke bulionu dopiero wtedy kiedy patelnia wyglada sucho a poprzednia porcja sie praktycznie wchlonela.

    4)dlugosc gotowania ryzu bedzie zalezec od rodzaju ryzu ktory wybierzecie,jednak zazwyczaj zajmuje to ok 20-22 min maksymalnie.Musimy co jakis czas probowac,ryz musi byc al dente,na zab.Dolewamy porcje bulionu i mieszamy do momentu az czujemy,ze ryz jest prawie gotowy.Wtedy rozgrzewamy osobna patelnie na ktorej usmazymy krewetki,wrzucamy je na sucha patelnie,oliwa w marynacie wystarczy by nie przywarly.Smazymy je na duzym ogniu az sie zwina i z koloru szarego zmienia sie w piekny koralowy roz.

    5)kiedy krewetki sie usmaza,ryz powinien byc gotowy,wtedy dolewamy jeszcze jedna porcje bulionu by rozluznic risotto,dodajemy groszek oraz mascarpone.dobrze mieszamy tak aby calosc sie ladnie polaczyla.doprawiamy sola i pieprzem do smaku. PODAJEMY OD RAZU,z porcja krewetek,risotto nie czeka na nikogo:)

Porady

bez obawy,risotto to wcale nie trudne w wykonaniu danie,wystarczy troche cierpliwosci.Pamietajmy jednak,ze nad risotto trzeba stac.nie jest to duzo pracy ale wymaga wiele uwagi,trzeba mieszac i mieszac,bo tylko tak uwolnimy skrobie i kremowosc z ryzu a nasze risotto bedzie kremowe i aksamitne.
pamietajmy tez,ze bulion (GORACY) dodajemy porcjami,wtedy dopiero gdy pierwsza porcja odparuje,nie caly bulion na raz.
KH_01-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szybki_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Francuskie koszyczki

Dodane przez: FiorOf

Francuskie koszyczki z krewetkami

Doskonałe połączenie kremowego...

image-0ovsxw6

Dodane przez: paolineczka

roladki pekińskie z krewetkami

Farsz do tych roladek powstał akurat...


Spaghetti z krewetkami i cukinią

Dodane przez: Martyna1991

Spaghetti z krewetkami i cukinią

Kremowe spaghetti z makaronu i...

zielone curry z krewetkami

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Zielone curry z krewetkami

Krewetki to jedne z lepiej znanych...

Risotto z patelni

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Risotto z patelni

Przepis na risotto z patelini

Risotto z suszonymi grzybami

Dodane przez: Iwona75

Risotto z suszonymi grzybami

Kremowe i kleiste jak przystało...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE