Risotto z krewetkami czosnkowymi

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

pyszny wloski klasyk,gotowy w 30min.

  • 30 min

Składniki:

  • na 4 osoby:

    200g drobno posiekanej marchewki
    200g drobno posiekanej cebuli
    200 g drobno posiekanego selera naciowego
    4 zabki czosnku
    2 lyzki masla
    2lyzki oliwy z oliwek
    100ml bialego wytrawnego wina
    200g ryzu do risotto (arborio lub carnarolli)
    ok 1l goracego bulionu z kurczaka
    150g mrozonego groszku
    sol,pieprz do smaku
    2-3 lyzki serka mascarpone
    ok 7 duzych,surowych krewetek na osobe,czyli ok 600g w calosci.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z krewetkami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Krewetki oczyszczamy,suszymy i marynujemy w soli,pieprzu oraz dwoch wycisnietych zabkach czosnku.Dolewamy oliwe i mieszamy.Odstawiamy na kilka minut do marynowania.

    2) gdy krewetki sie marynuja w glebokiej patelni rozpuszczamy maslo i na nim szklimy cebule,seler i marchew ok 5 min.Po 5min dodajemy reszte przecisniete czosnku,surowy ryz i szklimy ok 3min.

    3) kiedy ryz zacznie sie szklic,dolewamy wino i odparowujemy,az patelnia bedzie prawie sucha.Wtedy zaczynamy dolewac bulion,ok po 2 nabierki na raz.Bulion musi byc goracy,na granicy gotowania.Po dolaniu mieszamy nieustannie,uwalniajac tym samym skrobie i kremowosc z ryzu.Dodajemy kolejna nabierke bulionu dopiero wtedy kiedy patelnia wyglada sucho a poprzednia porcja sie praktycznie wchlonela.

    4)dlugosc gotowania ryzu bedzie zalezec od rodzaju ryzu ktory wybierzecie,jednak zazwyczaj zajmuje to ok 20-22 min maksymalnie.Musimy co jakis czas probowac,ryz musi byc al dente,na zab.Dolewamy porcje bulionu i mieszamy do momentu az czujemy,ze ryz jest prawie gotowy.Wtedy rozgrzewamy osobna patelnie na ktorej usmazymy krewetki,wrzucamy je na sucha patelnie,oliwa w marynacie wystarczy by nie przywarly.Smazymy je na duzym ogniu az sie zwina i z koloru szarego zmienia sie w piekny koralowy roz.

    5)kiedy krewetki sie usmaza,ryz powinien byc gotowy,wtedy dolewamy jeszcze jedna porcje bulionu by rozluznic risotto,dodajemy groszek oraz mascarpone.dobrze mieszamy tak aby calosc sie ladnie polaczyla.doprawiamy sola i pieprzem do smaku. PODAJEMY OD RAZU,z porcja krewetek,risotto nie czeka na nikogo:)

Porady

bez obawy,risotto to wcale nie trudne w wykonaniu danie,wystarczy troche cierpliwosci.Pamietajmy jednak,ze nad risotto trzeba stac.nie jest to duzo pracy ale wymaga wiele uwagi,trzeba mieszac i mieszac,bo tylko tak uwolnimy skrobie i kremowosc z ryzu a nasze risotto bedzie kremowe i aksamitne. pamietajmy tez,ze bulion (GORACY) dodajemy porcjami,wtedy dopiero gdy pierwsza porcja odparuje,nie caly bulion na raz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować