Prosty chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól i cukier. Mieszamy.
2.Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dolewamy ciepłą wodę i energicznie mieszamy. Ciasto będzie gęste i ciągnące się. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika - 210 stopni, grzanie góra-dół . Łączny czas wypieku - 1 h 15 min. z tym, że po 40 minutach zmieniam grzanie na sam dół.
3.Po upieczeniu od razu wyciągamy chleb z foremki i studzimy na kratce. U mnie kratkę zastąpiła deska i dwie łyżki włożone pod chlebek aby się nie "zaparzył".
Porady
Dla pewności, że drożdże zostały dobrze wmieszane można je rozpuścić w odrobinie przygotowanej do ciasta ciepłej wody.
Komentarze