Prosta zupa krem z dyni

4.5 (154 ocen)

  • 45 min

To moja ulubiona zupa, której baza jest wykorzystywana przeze mnie do innych zup. Idealna dla dorosłych i dla dzieci.

  • 45 min

Składniki:

  • Porcja dla trzech osób.

    - jedna duża marchewka
    - pół korzenia pietruszki
    - ćwiartka dużego selera
    - kawałek pora
    - mała cebula
    - 2 ziemniaki
    - pół małej dyni
    - zioła prowansalskie, sól, pieprz, kurkuma, 5x ziele angielskie i 3x liść laurowy

    Do tego groszek ptysiowy, grzanki lub świeże pieczywo do wyboru.
    Na grzanki potrzebne będzie jasne pieczywo pokrojone w kostkę i pieczone 5 minut w 200 stC na oliwie lub oleju z przyprawami.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Prosta zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robię bulion. Wlewam ok. pół średniego garnka wody. Dodaję do niej przyprawy, a następnie wrzucam przekrojoną na pół cebulę, pora, marchew, pietruszkę i selera.
  • 2. W czasie kiedy bulion gotuje się obieram ziemniaki, kroję w kostkę i wrzucam do wody, a następnie przygotowuję dynię - obieram, wyciągam pestki i kroję w dużą kostkę. Wrzucam do garczka i gotuję do miękkości ziemniaków i dyni - ok. 15 minut.
  • 3. Następnie blenduję wszystko na gładki krem i podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Mąż często dodaje też liście tymianku lub bazylii.

Porady

Warto zwrócić uwagę na ilość wody. Powinno być jej tyle, aby ledwo przykrywała wszystkie warzywa. W przeciwnym razie krem wyjdzie zbyt wodnisty. Do zupy można dodać też oliwy z oliwek, rozpuścić trochę masła lub dolać śmietanę. Wszystko według uznania jedzących :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować