Prosta domowa konserwa

4.49 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zdrowy, smaczny dodatek do kanapek. Nie zawiera konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków, można przechowywać w lodówce około miesiąca.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg zmielonej łopatki wieprzowej (na dużych oczkach)
    1 kg szynki zmielonej (na dużych oczkach)
    0,5 kg boczku surowego zmielonego (na drobnych oczkach)
    sól
    pieprz
    woda
    papryka słodka w proszku opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Prosta domowa konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie papryką.
    Wrzucamy mieszankę do 3/4 wysokości słoików (wyparzonych).
    Do każdego słoika dolewamy 2-4 łyżki wody (w zależności od wielkości słoika)
    Dobrze zakręcamy i stawiamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około godziny w 180 stopniach C.
    Po wyjęciu z piekarnika stawiamy do góry nogami na desce na około 15 minut .
    Następnie obracamy na dno i zostawiamy do ostygnięcia (wytworzy się smalec i galaretka)

Porady

Mięso od rzeźnika lub z własnego chowu wymaga dodania nieco większej ilości wody niż to kupione w supermarkecie ( mięso z supermarketu ma w sobie więcej wody). Inaczej może wyjść za suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować