Wilgotny placek z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smak wczesnego lata. Bardzo wilgotny, nie za słodki...pyszny!!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3\4 kostki masła (miękkiego)
    1 i 1\4 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    125 ml maślanki
    1 op. cukru wanilinowego
    1 i 1\4 szklanki mąki tortowej
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    0,5 kg obranych truskawek
    1 łyczka brązowego cukru (do posypania)

Wilgotny placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy jajko i dolewamy maślankę stale miksując.
    Odstawiamy na 15 minut.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy .
    Po upływie 15 minut dokładnie wszystko mieszamy.
    Wlewamy ciasto do natłuszczonej formy i układamy na nim truskawki.
    Posypujemy brązowym cukrem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut.
    Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy kolejne 45 minut.

Porady

Zamiast sypać cukier brązowy przed pieczeniem, można po ostygnięciu posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy