Profiterolki ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

A teraz coś dla łasucha, czyli profiterolki z dodatkiem bitej śmietany. Wiele osób woli robić je bez cukru, dla mnie natomiast musi on być.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    250 ml wody
    szczypta soli
    130 g masła
    1 szklanki mąki
    4 jajka

    Składniki na nadzienie:

    450 ml śmietany 30%
    cukier waniliowy
    1-2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Profiterolki ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku zagotowujemy wodę, sól i masło, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy mąkę, ciągle mieszamy do momentu aż masa zrobi się jednolita i szklista, po tym czasie przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    2. Gdy masa będzie zimna,dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Masę nakładamy do szprycy, wyciskamy kółka, pieczemy w temperaturze 200* około 25-30 minut.Studzimy.
    4. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, za pomocą szprycy nadziewamy profiterolki, wierzch polecam posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować