Profiterolki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Małe słodkości, z nadzieniem biało-czerwonym, idealne na kibicowanie ale też na zbliżający się Dzień Ojca :) Profiterolki to małe ptysie nadziewane przez szprycowanie, u mnie kremem budyniowym i dżemem truskawkowym. Pyszne :)

  • 60 min

Składniki:

  • dżem truskawkowy z chia:
    350 g truskawek
    50 g cukru
    2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
    2 płaskie łyżki chia

    krem:
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    25 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    150 g masła

    ciasto:
    3/4 szklanki wody
    90 g masła
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 jajka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Profiterolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. dżem truskawkowy z chia:
    Truskawki, umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cukier waniliowy, smażyć, cały czas mieszając ok. 5 minut. Lekko ostudzić przez ok. 2-3 minuty, dodać chia, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  • 2. krem:
    Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować.
    Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę z mąką, z powrotem wstawić na palnik. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
    Do miski wyłożyć masło, stopniowo dodając zimny budyń, utrzeć masę.
  • 3. ciasto:
    Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone masło, zagotować. Na wrzącą wodę wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając, gotować do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka i stworzy jednolitą kulę. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Wbić całe jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto.
    Przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką, Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5-3 cm kółka. Lekko wilgotnymi palcami wyrównać i lekko spłaszczyć wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
  • 4. wykonanie:
    Do szprycy z końcówką do nadziewania pączków wyłożyć truskawkowy dżem, nadziewać do połowy objętości. Układać wbiciem do góry. Szprycę umyć, nałożyć budyniowy krem, nadziewać przez ten sam otwór aż do momentu "wychodzenia" nadzienia, usunąć nadmiar.
    Wierzch profiterolek posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast dżemu z chia można dodać normalny dżem truskawkowy. Jeśli ma duże kawałki owoców należy go zmiksować blenderem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować